Vegansk mat blir mer och mer populärt för varje dag som går. Men vad är egentligen vegansk mat och vad är en vegan? Finns det någon skillnad på att äta vegansk mat och att vara vegan? Vi reder ut lite begrepp.
En vegan är en person som följer veganism – vilket är en livsstil / filosofi där man strävar efter att exkludera all form av utnyttjande av djur. Veganer äter inte produkter som härrör från djur, tex; kött, fågel, fisk, ägg, mejeriprodukter, gelatin, honung mm. Man använder inte kläder som producerats från djur, tex; skinn, ull, päls, dun osv. Evenemang eller tjänster där djur utnyttjas undviker man att supporta, tex, djurparker, cirkusar som använder djur, rodeos mm. Det är många företag som testar sina produkter på djur och dessa produkter undviker man att konsumera.
Vegansk mat kommer från växtriket utan några inslag från djurriket. Vad äter man för nått då? Baljväxter är ett stort inslag i vegansk mat, tex bönor, ärter och linser vilket är bland annat rikt på järn, protein, zink och fibrer. Frukt, bär, nötter och frön har mycket vitaminer i sig och nötter och frön innehåller även bra med protein. Grönsaker i alla slag används till matlagningen och idag finns det en uppsjö av halvfabrikat som liknar animaliska produkter.
Det går att laga mycket god vegansk mat. Baljväxter går att använda till mycket, curry kan man göra på kikärtor och linser, bönbiffar, falafel, ärtsoppa, linssoppa, bolognese med linser, hummus, olika dipper är några exempel. En populär produkt många använder är tofu, det är tillverkat av sojabönor och det går att marinera, panera, använda i wok eller steka vanligt. Det är en bra källa till protein! Saknar man konsistensen som kött har så finns det idag flera substitut som har samma konsistens. Matlagningsgrädde, yoghurt, smör, mjölk – mejeriprodukter generellt – hittar man idag växtbaserade alternativ till överallt och med Vegofy’s app är det enklare än någonsin! Det kan vara tillverkat på havre, soja, kokos, ärtor, för att nämna några.
Det finns olika typer av “dieter” när det kommer till vegansk mat. Många som ändrar sin kost till veganskt pga hälsomässiga skäl väljer att äta “whole food” eller “raw food” kost. De som äter vegansk mat på grund av etiska skäl tenderar att äta mycket halvfabrikat / inte lägga så mycket energi på vad de stoppar i sig, så länge det inte kommer från djur.
När man äter raw food så äter man “naturliga” livsmedel som inte är processade. Det innebär att man ofta äter; frukt och bär, nötter, frön, grönsaker, rotfrukter och baljväxter. Det kallas raw food eftersom man inte tillagar maten med högre temperatur än 33 – 49 °C. För att undvika att hetta upp maten för mycket så använder man sig av bl.a. av blötläggning, torkning och man använder varm luft för att värma upp maten. Anledningen till att man äter raw food är idén om att näring och naturliga enzymer i maten förstörs under upphettning. Studier visar att om man äter raw food så har man oftast betydligt lägre kolesterolvärden än om man äter kött och mejeriprodukter. Några exempel på vad man kan äta är; smoothies – mixade bär och frukter, sallader av olika slag, färskpressad juice mm. Många som äter raw food tenderar att gå ner i vikt – frukt och grönsaker har lågt kalori- och fettinnehåll men högt fiberinnehåll vilket gör att man känner sig mätt under en längre period.
“Whole foods” är mat som inte är processad, de innehåller inget tillsatt socker, stärkelser, smakämnen eller andra syntetiska ämnen, det är mat i sin renaste form. Äter man whole foods så får man i sig bra med näring eftersom maten är naturligt rik på fibrer, vitaminer och mineraler. Det finns flera studier som visar att man minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer om man äter whole foods. Generellt när man äter vegetarisk mat så minskar man sitt klimatavtryck på jorden. Här äter man liknande mat som rawfood; frukt, bär, grönsaker, baljväxter, rotfrukter, nötter och frön. Till skillnad mot raw food så kan man här tillaga maten i ugn, på spisen, osv här tar man ingen hänsyn till att maten hettas upp.
Produkter som är inte är 100% tillagade och måste stekas på eller värmas upp på något sätt innan de är klara att ätas kallas för halvfabrikat. Skillnaden på halvfabrikat och naturlig mat är att i halvfabrikat så är det oftast mycket tillsatser och konserveringsmedel. Tex om man köper en färdig guacamole så kan den innehålla 2% avokado och resten är andra ingredienser samt tillsatser. Om man gör egen så är det inga tillsatser och man den kan innehålla 90% avokado.
Mycket vegansk mat som är halvfabrikat är produkter som hamburgare, korv, färs, ost mm. Denna mat har ett mindre klimatavtryck än vad vanliga kött och mejeriprodukter har. Kollar man näringsmässigt så innehåller idag en hamburgare eller färs gjort på soja ungefär lika mycket protein / 100 g som färs eller hamburgare tillverkat på kött.
Det enklaste att göra är att byta ut vanliga produkter i kylskåpet som yoghurt, ost, mjölk, grädde till växtbaserade alternativ, redan där har man en bra grund för att äta vegansk mat. Fasa ut köttfärs till vegofärs, våga testa nya produkter. Det är inte alla växtbaserade alternativ som är jättegoda men tänk på att det är en relativt “ung” industri och det produceras nya alternativ och förbättringar varje dag och det finns fler än ett alternativ. Leta reda på nya recept och testa och laga, du kan upptäcka smaker som du aldrig testat förut.
Den gör livet lite enklare som vegan och när man vill äta växtbaserat!