En vegetarisk måltid består av mat som kommer från växtriket. Det kan finnas olika anledningar till att man väljer att äta vegetarisk kost. Några av de vanligaste orsakerna till att man väljer att utesluta kött, fågel, fisk, skaldjur och mejeriprodukter är etiska skäl, hälsomässiga grunder eller att man värnar om miljön.
De som bestämmer sig för en vegetarisk kosthållning av etiska skäl gör det för djurens välfärd. Många som äter vegetariskt är emot att djur föds upp för slakt.
Det finns studier som visar att om man äter vegetarisk kost så minskar risken för sjukdomar bl a cancer, hjärt- och kärlsjukdom och högt blodtryck för att nämna några. Processat kött som bacon och rökt skinka samt rött kött (fläsk, nöt, lamm och get) har visat sig vara en bidragande faktor till tjocktarmscancer.
Idag finns forskning som visar att kött och mejeriindustrin påverkar klimatet lika mycket om inte mer – som all världens transport i form av bilar, flyg, båt, mm. Det beror på olika orsaker. Kor släpper ut mycket metangas vilket är en kraftigare gas än koldioxid och påverkar växthuseffekten mer. Stora ytor av regnskogen skövlas varje dag för att odla djurfoder och mängden vatten som går åt till boskap är ofantlig. Merpart av djuruppfödning i världen är ineffektiv. Det foder djuren får skulle kunna gå till människor istället för att ta en omväg via djur.
Äter man vegetarisk kost så kallas man vegetarian. Det finns många begrepp runt ordet vegetarian.
Det vanligaste misstaget är att man säger att någon är vegetarian när personen inte äter kött men äter mejeriprodukter och ägg. Utesluter man kött men inkluderar mejeri och ägg i sin diet så är den rätta benämningen lakto-ovo-vegetarian. Det är den vanligaste varianten av vegetarian.
Det finns även lakto-vegetarian och det innebär att man inte äter kött eller ägg men man inklduderar mejeriprodukter i sin diet. Ovo-vegetarian äter inte kött eller mejeriprodukter men äter ägg.
Ett av de nyare begreppen som vuxit fram är “flexitarian”. Här varierar man mellan att äta och utesluta kött. Det är ett bra sätt att börja minska sin köttkonsumtionen. Många som är flexitarianer äter en vegetarisk kost hemma men om de blir bjudna på mat eller äter på restaurang kan de äta kött.
Man kan också vara vegan som har lite mer betydelse än att bara äta vegetariskt. Är man vegan så har man en tro till veganism som handlar om att man söker efter att exkludera allt utnyttjande av djur. Man äter inte någonting som kommer från djur, man köper inte kläder som är tillverkade av djurmaterial och man stödjer inte evenemang där djur utnyttjas, tex djurparker, cirkusar med djur osv. Många företag som tillverkar parfym och hudvårdsprodukter utför också djurtester och som vegan undviker man att köpa produkter från dessa företag.
När man äter vegetariskt är det viktigt att äta en varierad kost så man får i sig alla vitaminer man behöver. Man kan behöva komplettera kosten med vitamin B12 som inte finns naturligt i vegetarisk mat. Det som kan hända om man inte får i sig tillräckligt med B12 är blodbrist, neurologiska symptom, trötthet, demens och depression mm.
Det är vanligt att lida av järnbrist om man äter animalisk eller vegetarisk kost. För kvinnor är det extra viktigt att att få i sig järn, det hjälper till att bilda hemoglobin i kroppen som är ett ämne i de röda blodkropparna. Dessa hjälper till att transportera syre från lungorna ut till resten av kroppen. Om man lider av järnbrist kan man få symptom såsom trötthet, huvudvärk, håravfall, kraftiga menstruationer, blek i ansiktet. I vegetarisk kost hittar du järn i bl.a; linser, sojabönor, kikärtor, grönkål, tomatpuré, pumpafrön – för att nämna några källor. För att öka järnupptaget så kan man äta vitamin C, det hjälper till att fånga upp järn.
Många brukar undra varifrån man fårv protein när man äter vegetarisk mat. Det är inga problem att fylla den dagliga kvoten av protein. Protein är uppbyggt av aminosyror och kroppen kan producera aminosyror själv. Det finns dock vissa aminosyror som kroppen inte kan tillverka. Dessa kallas essentiella aminosyror och måste tillföras via kosten. En proteinkälla som innehåller alla essentiella aminosyror kallas en fullvärdig proteinkälla. Animaliskt protein är fullvärdiga proteinkällor och det finns även protein från växtriket som är fullvärdiga. Några exempel är sojabönor, quinoa, bovete och chiafrön. Andra vegetabiliska proteinkällor innehåller inte alltid alla essentiella aminosyror men då kan man äta så man kompletterar det. Ett exempel är bönor och ris. Ris saknar aminosyran lysin och har en hög halt av metionin. Bönor saknar metionin men har lysin och kombinerar man dessa två så blir det en fullvärdig proteinkälla.
Det kan verka som att man behöver ha koll på massvis av saker när man har bestämt sig för att äta en vegetarisk kost. Det stämmer till viss del, i början bör man ta reda lite på vilka näringsämnen som finns i vad och försöka att äta en varierad kost som innehåller dessa ämnen. Det är som med alla saker man är ny med, i början tycker man det kan vara lite jobbigt och krångligt men man kommer in i det. En sak som är viktigt att ha i bakhuvudet är varför man väljer att äta vegetariskt, är det för djuren, hälsan, miljön eller någon annan anledning? Oavsett anledning så kommer det gynna alla dessa saker och det finns ingen negativ aspekt på det!
Den gör livet lite enklare som vegan och när man vill äta växtbaserat!